Conferința internațională de chirurgie pediatrică
- 134 views
În perioada 14-16 septembrie 2017, Catedra de chirurgie, ortopedie şi anesteziologie pediatrică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova desfășoară o conferință internațională de chirurgie pediatrică cu genericul Performanțe și perspective în dezvoltarea chirurgiei pediatrice.
La eveniment participă medici pediatri din Republica Moldova, cât şi specialiști din Federația Rusă, România, Germania, Austria, Belarus și Ucraina.
Conferinţa a fost deschisă de academiciana Eva Gudumac, profesor universitar, dr. hab. șt. med., care a accentuat că datorită colaborărilor frumoase cu personalități notorii și specialiști iscusiți în domeniu, astăzi Catedra de chirurgie, ortopedie şi anesteziologie pediatrică se bucură de realizări remarcabile în domeniu.
Cu o primă prezentare în cadrul conferinței a venit membrul corespondent al Academiei de Științe din Rusia Alexandr Razumovskii, care, în lucrarea sa despre abdomenul cronic dureros la copil, a remarcat câteva situații grave și intervențiile chirurgicale realizate cu succes.
Profesorul universitar Constantin Tica, șeful Secţiei clinice de chirurgie și ortopedie pediatrică din Constanța, România, a pus în discuție problema hipospadiasului - o boală congenitală/înnăscută, iar în unele cazuri ereditară, ce afectează unu din 300 de băieței nou-născuți. De obicei, această anomalie este corectată prin intermediul chirurgiei, astfel fiind refăcut aspectul normal al organului genital masculin. Profesorul universitar a mai menționat că intervenția chirurgicală este recomandată la o vârstă cât mai fragedă, de obicei între 3 și 18 luni.
De asemenea, o temă abordată de specialistul german Thomas Boemers, a fost malformațiile anorectale la bebeluși, fiind considerate cele mai frecvente forme ale anomaliilor congenitale ale tubului digestiv, mai bine zis, este o formă rară, defectuoasă a rectului și a anusului situat în partea inferioara a tractului digestiv. Defectele de această natură își au originea în dezvoltarea fătului încă din mediul intrauterin și pot apărea aproximativ la o naștere din 5000.
Alte subiecte discutate în cadrul conferinței au fost: structura morfologică vasculară a ureterului la copii, atrezia esofagiană, malformații urogenitale rare, tehnologii moderne pentru tratamentul deformărilor coloanei vertebrale ș.a.
Totodată, pe parcursul acestei săptămâni, cinci micuţi cu malformaţii congenitale genito-urinare grave, doi cu hipospadias şi câte unu cu sinus urogenital, tumoare la rinichi şi, respectiv, reflux vezico-ureteral bilateral de gradul III-IV - au fost operaţi de chirurgii pediatri de la Institutul Mamei și Copilului împreună cu specialişti din Germania, Austria și România.
Menționăm că specialiştii străini participă la workshopurile organizate de Catedra de chirurgie, ortopedie şi anesteziologie pediatrică a Universității noastre pentru a treia oară.
[nggallery id=592]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii