Noi tehnici de predare vor fi implementate la Universitatea noastră

Published: 27.10.2016

DSC_7764Un grup de asistenți și conferențiari universitari au învățat noi tehnici de predare în cadrul unui curs de pedagogie medicală, desfășurat în zilele de 26 și 27 octombrie curent la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Seminarul cu genericul Instruirea modernă şi îmbunătăţirea predării - dezvoltarea curriculară a fost ținut de câţiva specialiști din Germania: Joachim Thiery, Patrick Stumpp, Michael Fuchs şi Christoph Baerwald. 

 

În prima zi, cadrele didactice au învățat să stabilească scopurile instruirilor, au aplicat modelul de instruire de cinci faze și metoda „în 4 paşi”, au studiat tehnici de retorică, teoria feedback-ului, metode de examinare la patul bolnavului. Totodată, participanții au fost instruiți privind elaborarea unor prezentări reușite, precum și a testelor cu o singură variantă de răspuns pentru studenți, astfel încât probabilitatea de a ghici să fie mai mică. 

 

DSC_7778Cea de-a doua zi a început cu o altă tehnică numită microteaching, care a presupus divizarea participanților în două echipe și repartizarea lor în săli diferite. Aici, fiecare au avut de prezentat o temă, după care, vizualizând înregistrarea video, și-au analizat discursul. Între timp, colegii discutau punctele forte și cele slabe ale prestației, împreună cu doi dintre experții germani. Startul activității a fost dat de Irina Sagaidac, asistent universitar la Catedra de obstetrică și ginecologie nr. 2, care a pregătit o comunicare despre metodele moderne de contracepție pentru femei. Participanta a menționat că acest curs i-a format o viziune mai largă despre crearea unei prezentări atât orale, cât și scrise, beneficiile unei pregătiri minuțioase, modul de a oferi și de a primi un feedback, posibilitățile de a face o lecție cât mai interactivă.  

 

Egor Porosencov, asistent universitar la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică, pedodonție și ortodonție, deoarece cunoaște bine limba germană, în luna martie, a obținut o bursă de studii în Germania, la Leipzig, unde, împreună cu alți trei colegi de la USMF „Nicolae Testemiţanu”, a avut parte de cursuri similare de pedagogie medicală.

Asistentul universitar ne-a relatat că acest model de instruire, preluat din SUA, a fost implementat mai întâi în München, după care și în Leipzig. „Aceste cursuri sunt bazate pe instruirea modernă a medicilor și a studenților, iar noi trebuie să ne determinăm obiective foarte clare și un management eficient al timpului atunci când facem un plan de predare pentru mediciniștii noștri. Totodată, cursurile trebuie să le ținem într-un mod foarte interactiv, astfel încât să putem testa cunoștințele lor și să încercăm să obținem un feedback de la aceștia”, a menționat Egor Porosencov.  

 

DSC_7876Experții germani au fost foarte entuziasmați să lucreze cu cadrele didactice ale USMF „Nicolae Testemiţanu” și au încercat să le ofere cât mai multe din experiența predării din țara lor. „Cei 12 participanți vor fi promotorii acestui nou tip de instruire în cadrul Universității noastre, iar în acest context va fi elaborat și un ghid pentru personalul didactic, care va schimba metoda tradițională de predare și, totodată, va dezvolta gândirea critică și cea clinică”, a afirmat Rodica Gramma, șef departament, Departamentul Relații Externe și Integrare Europeană. 

 

Seminarul a fost organizat în cadrul unui proiect desfășurat de Moldova-Leipzig Institut, în parteneriat cu Universitatea Leipzig din Germania, cu susţinerea Ministerului Federal German. Proiectul a fost inițiat acum un an și prevede implementarea noilor metode de instruire în procesul de educație medicală la nivel universitar, iar USMF „Nicolae Testemiţanu” este beneficiar al acestui parteneriat. 

 

DSC_7883La finalul vizitei, oaspeții din Germania au participat la o întrunire cu administrația Universității. Aici s-au pus în discuție posibilitățile continuării proiectului, în special formarea unor specialiști  în pedagogie medicală în Germania, în cadrul unui program de masterat. Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu” le-a mulțumit experților pentru eforturile depuse în aceste două zile și pentru deschiderea de a împărtăși din cunoștințele și experiența lor cu participanții la curs. Pentru a oficializa statutul lor de profesori în cadrul Universității noastre, oaspeții din Germania au primit titlul de Visiting Professor, fapt care va stimula și mai mult colaborarea cu USMF „Nicolae Testemiţanu”.  

 

 [nggallery id=435]

Noi tehnici de predare vor fi implementate la Universitatea noastră

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii