Academicianul Valeriu Canțer în vizită la Universitate
- vizualizări: 50
În data de 3 aprilie 2014, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” l-a avut ca oaspete pe academicianul Valeriu Canţer, candidat la funcţia de preşedinte al Academiei de Științe a Republicii Moldova.
Academicianul Valeriu Canțer a ținut un discurs în faţa Consiliului știinţific al Universităţii, privind programul său de dezvoltare al AŞM.
În prim plan, savantul a evidenţiat faptul că ştiinţa din Republica Moldova necesită investiţii substanţiale pentru dezvoltare şi inovare, în special, în ştiinţele tehnice, ale naturii, inclusiv ştiinţele medicale şi cele farmaceutice. Drept exemplu, candidatul a prezentat evoluţia spectaculoasă a Republicii Populare Chineze în domeniul cercetării şi inovării. “Anual, China investește doar în jur de 20% în sfera socială, iar restul în dezvoltare, infrastructură, cercetare și educație. Noi, însă, ceva peste 7 milioane lei din toate resursele și doar în jur de 1,5 milioane lei din cele bugetare. Sunt investiții infime în acest domeniu”.
Valeriu Canţer, a menţionat că sursa principală de finanţare a ştiinţei este bugetul de stat, iar în condiţiile în care acesta este unul precar, soluţia ar fi atragerea investiţiilor străine, în special, pentru dotarea secţiilor şi laboratoarelor de cercetare cu echipamente şi instalaţii necesare pentru realizarea lucrărilor şi proiectelor ştiinţifice. Academicianul s-a referit concret la Secția de științe inginerești și tehnologii, care în 2013 a înregistrat peste 40% de resurse extrabugetare.
Membrul titular al AȘM a abordat şi problema cadrelor ştiinţifice, inclusiv studiile prin doctorat şi postdoctorat, evidenţiind că Moldova este printre puţinele țări din Europa, în care numărul de doctoranzi s-a micşorat în ultimii 6-7 ani, fapt determinat de disproporționalitatea între domeniile ştiinţifice. “Peste 70% din tezele susținute în țară țin de domeniile pedagogiei, dreptului, economiei și medicinei”, a menţionat Valeriu Canţer. În acest sens, soluţia ar fi instituirea şcolilor doctorale, care ar permite distribuirea doctoranzilor în instituţii. Academicianul a propus ca doctoratul în ştiinţele naturii şi exacte să fie de patru ani, ca şi în inginerie.
Totodată, acad. Valeriu Canţer a propus restructurarea Asambleei pe comisii sau comitete, iar președintele Asambleei să fie un alt membru al AȘM decât președintele Academiei. Președintele AȘM va fi obligat să conlucreze cu toate organismele de conducere, iar deciziile Asambleei vor fi lege pentru acesta. “Consider că este oportun să promovăm cadrul cercetării în conformitate cu Codul pe Programe instituționale, în funcție de mărimea institutului şi să renunțăm la practica expertizei, care pentru acestea are un caracter formal. Am putea păstra concursul și expertiza pentru deschiderea unor laboratoare și secții noi, iar în cazul proiectelor de concurs, să facem expertiza mult mai exigentă”, a conchis Valeriu Canţer.
În cadrul întrevederii au luat cuvântul academicianul Gheorghe Ghidirim, şef catedră Chirurgie nr.1 “Nicolae Anestiadi”, profesor universitar şi Constantin Eţco, şef catedră Economie, management şi psihopedagogie în medicină.
În numele comunităţii științifice a USMF ”Nicolae Testemițanu”, rectorul Ion Ababii a mulţumit reprezentantului elitei științifice din RM pentru prezentarea programului său, urându-i mari succese.
[nggallery id=86]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii