Conferinţă dedicată personalităţii lui Nicolae Testemiţanu
- vizualizări: 102
„Dragostea de ţară nu se manifestă prin fraze pompoase, ci prin fapte concrete”, spunea marele Nicolae Testemiţanu - în cinstea căruia astăzi, 24 martie, a fost desfășurată conferinţa cu genericul: Nicolae Testemiţanu o personalitate de seamă a medicinei moldave şi patriot al Moldovei. Evenimentul a fost organizat în incinta Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” de Catedra de medicină socială şi management sanitar, care poartă numele marelui savant.
Conferința a fost deschisă de șeful catedrei, Dumitru Tintiuc, care a subliniat că anul acesta se împlinesc 90 de ani de la naşterea ilustrului profesor, iar pentru subdiviziunea pe care o conduce - organizarea unui astfel de eveniment în contextul Anului Nicolae Testemițanu reprezintă o datorie sacră.
În cadrul manifestării au fost prezentate mai multe repere din viaţa şi activitatea profesorului Nicolae Testemițanu, inclusiv schimbările pe care le-a efectuat în domeniul sănătății. Un subiect aparte a constituit concepția pe care a propus-o, orientată spre asigurarea accesului populației la asistență medicală la locul de trai, în special în zonele rurale. Lider cu abilități manageriale și profesionale deosebite, un Om care ne-a luminat viața, un simbol al neamului - au fost doar câteva dintre aprecierile care au sunat în adresa savantului...
Profesorul universitar Tudor Grejdean a menționat că despre acţiunile acestei personalități putem vorbi ore şi zile în şir, şi tot nu va fi suficient. „Este de o mie de ori mai bine să fii optimist şi să te înşeli, decât să fii pesimist şi să ai dreptate. Cu adevărat, Nicolae Testemiţanu a fost un optimist în viaţă şi ca dovadă vedem că a lăsat în urma sa amprente adânci”, a adăugat profesorul Grejdean.
Tinerii sunt și ei printre promotorii numelui lui Nicolae Testemiţanu. Mădălina Prepeliţă, studentă în anul III, a vorbit despre etica şi deontologia activității savantului: „Generaţiile de astăzi şi cele viitoare de medici, de specialişti în domeniul sănătăţii publice şi a managementului, au ce învăţa de la Domnia Sa, mai ales în a lupta cu dăruire în atingerea unui scop, a fi onest şi mărinimos în relaţiile cu semenii, în a fi mereu încadrat în activitatea patriotică de apărare a libertăţii, a limbii, a datinii străbune şi a valorilor neamului”.
La eveniment au participat atât reprezentaţi din cadrul Universităţii noastre, cât şi din localitatea de baştină a lui Nicolae Testemiţanu, care de asemenea, au venit cu mesaje de apreciere și admirație.
[nggallery id=499]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii