Educație medicală în ultrasonografie
- vizualizări: 305
[page_visit_counter_md id="21404"]
Cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent ultrasonografia din Republica Moldova este lipsa personalului instruit în utilizarea aparatajului performant din dotarea instituțiilor medicale. Acest fapt a fost evidenţiat în cadrul unui simpozion de educație medicală în ultrasonografie clinică, desfăşurat în perioada 7-8 aprilie, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova. Actualităţi şi standarde în ultrasonografie a fost genericul cursurilor ţinute de o echipă de experţi în diagnosticarea ultrasonografică, formată din profesorii universitari: Radu Ion Badea, Petru Adrian Mircea şi Sorin Marian Dudea de la Centrul de Cercetare şi Educaţie în Ultrasonografie al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca, România.
În deschiderea simpozionului, prof. Petru Adrian Mircea a ținut să accentueze că ceea ce unește specialiștii de pe cele două maluri ale Prutului este școala și nevoia de educație. În opinia dumnealui pentru un medic necesitatea de a se perfecționa continuu este un imperativ al timpului.
Cu un cuvânt de apreciere în adresa specialiștilor în ultrasonografie a venit și Radu Ion Badea, care a declarat că se simte onorat să împărtășească din cunoștințele sale colegilor din Chișinău.
Serghei Puiu, secretarul Societății de Ultrasonografie din Republica Moldova, a menționat că școala clujeană în ultrasonografie a fost un partener fidel al USMF „Nicolae Testemiţanu” în dezvoltarea serviciului și în țara noastră, iar în prezent se lucrează la formarea unei școli de instruire în ultrasonografie similare celei din Cluj, în care rezidenții își vor putea dezvolta anumite competențe și abilități primare în domeniu.
În cadrul simpozionului au fost abordate următoarele subiecte: Ultrasonografia în educaţia medicală a studenţilor şi medicilor non radiologi; Ultrasonografia în educaţia medicilor radiologi. Locul ultrasonografiei în contextul imagisticii moderne; Cum să realizăm o prezentare educaţională sau ştiinţifică atractivă ş.a. Pe parcursul prelegerilor au fost prezentate diverse cazuri clinice și au fost elucidate și noile progrese și concepte în ultrasonografie, ultrasonografia în cabinetul medicului de familie; ultrasonografia în hepatopatiile difuze, tumorile hepatice, nodulul tiroidian, patologia arterială periferică, patologia venoasă periferică (superficială și profundă). Totodată, în cadrul manifestării a fost lansată cartea „Ultrasonografie în practica clinică”, autori fiind Radu Ion Badea, Lidia Ciobanu.
În semn de apreciere față de munca profesorilor din România, care țin cursuri pentru radiologi, imagiști și ultrasonografiști în fiecare an la USMF „Nicolae Testemiţanu”, rectorul Ion Ababii le-a înmânat titlul de Visiting professor, menționând importanța activității acestora pentru întreaga comunitate universitară și în special pentru specialiștii în ultrasonografie.
Simpozionul internațional a fost organizat de Cursul de ultrasonografie al USMF „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca şi Societatea de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie din Republica Moldova.
[nggallery id=518]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii