Vizita expertului din Lituania

Published: 01.10.2013
În perioada 30 septembrie-3 octombrie, Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” este vizitată de Tamelis Algimantas, decan al Facultăţii de Medicină de la Universitatea de Ştiinţe ale Sănătăţii din Lituania, expert în programul TAIEX. Scopul vizitei este de a consolida capacităţile în instruirea clinică şi de a dezvolta abilităţile practice ale studenţilor şi rezidenţilor. Totodată, expertul desfăşoară întrevederi cu grupul de lucru al Universităţii, responsabil pentru elaborarea cadrului normativ legal cu privire la instituirea şi funcţionarea spitalului universitar.

Astăzi, 1 octombrie, Tamelis Algimantas a avut o întrevedere cu prorectorii, decanii, prodecanii, şefii de subdiviziuni şi alţi reprezentanţi ai Universităţii. În cadrul acesteia, expertul a realizat o prezentare cu privire la experienţa UE şi practicile avansate în dezvoltarea instruirii clinice şi a abilităţilor practice în medicină. În comunicarea sa, Tamelis Algimantas, a precizat care sunt cerinţele Uniunii Europene privind instruirea medicilor, iniţiativele cu care au venit mai multe universităţi şi a formulat câteva recomandări cu privire la ajustarea actelor normative universitare (regulamente, curriculum etc.).

Expertul din Lituania a vorbit despre Directiva 2005/36/EC privind recunoaşterea calificărilor profesionale, potrivit căreia instruirea în domeniul medical parcurge trei etape: instruirea de bază, instruirea medicală a specialistului şi instruirea specifică. Pentru formarea specialiştilor în domeniul medical trebuie să se ţină cont de scopurile, obiectivele şi rezultatele învăţării (learning outcomes), care necesită o atenţie deosebită. Potrivit expertului, rezultatele învăţării reprezintă coloana vertebrală a programului de instruire. Chiar dacă cunoştinţele reprezintă baza, într-o universitate trebuie să se obţină mai mult de atât, să se ajungă la înţelegere şi aplicare.

Întrebat cum au reuşit să treacă de la programe analitice de tip sovietic, la cele de tip european, decanul Facultăţii din Lituania a menţionat ca primă etapă a constituit trecerea la Sistemul European de Credite Transferabile (ECTS), un sistem orientat către student, care vine să măsoare nu doar numărul de ore, ci şi volumul de muncă depus de fiecare student pentru a învăţa. Cea de-a doua etapă (iniţiată în 2004) a presupus schimbarea în totalitate a programelor analitice şi includerea metodelor instruirii bazate pe probleme.

Expertul a ţinut să sublinieze că instruirea trebuie să fie centrată pe student şi să urmărească rezultatul final - adică ce va cunoaşte acesta, ce va înţelege şi ce va fi capabil să aplice. Programele analitice trebuie să descrie clar ce trebuie să cunoască un student (rezident) la un anumit nivel, cum va obţine cunoştinţele, şi cum vor fi acestea evaluate.

Menţionăm că vizita lui Tamelis Algimantas se înscrie în rândul acţiunilor Programului TAIEX, finanţat de Uniunea Europeană, care are drept scop fortificarea capacităţilor în domeniul reformelor medicale.

[nggallery id=30]

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii