Nicolae Testemițanu comemorat la Romănești
- 78 просмотров
În contextul manifestărilor dedicate marelui înaintaș Nicolae Testemițanu se înscrie și întrunirea membrilor Catedrei de medicină socială și management sanitar Nicolae Testemițanu a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” cu lucrătorii medicali de la Oficiul Medicilor de Familie din Romănești, subdiviziune a Centrului de Sănătate Strășeni.
Această vizită se impune prin faptul că în localitatea respectivă regretatul Nicolae Testemițanu a pus piatra de temelie a primului ambulatoriu, care a servit și ca bază clinică pentru catedră, acesta fiind prima rândunică a sistemului de sănătate în zonele rurale. Pe parcursul anilor clădirea s-a păstrat intactă, iar răposații Nicolae Testemițanu și consăteanul său Mihail Frecăuțanu, primul medic-șef al ambulatoriului, au contribuit enorm la edificarea acestei instituției medicale.
În deschiderea evenimentului, Andrei Iațișin, șeful Centrului de Sănătate Strășeni, a salutat calduros oaspeții, menționând că pentru mulți dintre cei prezenți în sală este un moment nostalgic, deoarece au participat, alături de Nicolae Testemițanu, la construcția acestei clădiri acum trei decenii. „Întâlnirea de față este un bun prilej de a ne aminti de figura emblematică a medicinei naționale, care a pus îndesat umărul la rezolvarea problemelor stringente în asistența medicală, în acele timpuri. Ne mândrim că strada unde locuiește familia mea și a mai multor lucrători medicali poartă numele lui Nicolae Testemițanu”, a subliniat Andrei Iațișin.
După prezentările de rigoare s-au depănat amintiri despre dascălul, colegul și prietenul trecut în eternitate. „Omul anului”, astfel și-a intitulat comunicarea tradițională Tudor Grejdean, profesor la Catedra de medicină socială și management sanitar „Nicolae Testemițanu”, care a punctat cele mai semnificative momente din itinerarul biografic, în temei cu referire la viața și activitatea distinsului savant Nicolae Testemițanu.
„A fost o personalitate neordinară, cu o competență profesională extraordinară, corectitudine și talent organizatoric excepțional, sensibil și receptiv la problemele stringente în domeniu, insistent în implementarea a tot ce este nou și util atât în sistemul învățământului superior medical, cât și în ocrotirea sănătății” – aceste gânduri au fost exprimate de conferențiarul universitar Andrei Usatîi și Ion Pasecinic, consultant principal la Cancelaria de Stat.
Alexandru Lavric, director al Muzeului Universității, a propus de a crea în cadrul Oficiului Medicilor de Familie din Romănești o filială a Muzeului USMF „Nicolae Testemițanu”, o relicvă, care își va ocupa locul meritat în tezaurul medicinei autohtone, ce ar cuprinde un compartiment dedicat remarcabilului savant și profesor.
„Suntem recunoscători pentru ideea de a ajusta serviciile medicale acordate populației de la sate la nivelul celor prestate în localitățile urbane. Am avut onoarea și fericirea sa-l cunosc pe acest mare Om de omenie, drag învățător, de la care am preluat multe lucruri ce-mi sunt de folos în activitatea cotidiană. O să-l țin minte toată viața. Oameni înzestrați cu asemenea calități se întâlnesc foarte rar. Memoria lui va trăi în faptele noastre, vom continua prin acțiuni concrete realizarea cauzei pentru care a militat iscusitul strateg și reformator al sistemului de sănătate”, a declarat Nelea Oprea, medic de familie.
Spre finele întâlnirii profesorul Dumitru Tintiuc a mulțumit gazdei pentru ospitalitate și a lansat o invitație pentru proaspeții absolvenți ai școlii din localitate să opteze pentru Universitatea noastră și de a urma ceea ce a început distinsul Nicolae Testemițanu - asigurarea satelor cu medici specialiști întru prestarea asistenței medicale de calitate.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii