Cursuri europene în cardiologie - în premieră în Republica Moldova
- 177 просмотров
Combaterea maladiilor cardiovasculare reprezintă pentru Republica Moldova o problemă stringentă atât medicală, cât și socio-economică, ținând cont de faptul că aceasta se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces ale populației, deținând circa 57,5% din mortalitatea totală pe parcursul ultimilor 10 ani, de două ori mai mult decât media țărilor europene. Problema cea mai acută este că 25-26% fac parte din categoria de populație aptă de muncă. Pe lângă această statistică, un lucru la fel de îngrijorător este lipsa specialiștilor cardiologi și dotarea tehnică a instituțiilor medicale din teritoriu. Dacă în Germania pentru fiecare pacient cardiovascular este alocată suma de 370 de euro, în Europa se alocă, în medie, 212 euro, în România - 27 de euro, iar în Republica Moldova și mai puțin.
Astfel, specialiștii în cardiologie, cardiochirurgie și medicină internă au participat, în zilele de 10 și 11 noiembrie curent, la cursuri de instruire în domeniul cardiologiei (European Society of Cardiology Grand Courses 2017), unde au aflat noutăți despre cele mai avansate practici de diagnosticare și tratament al bolilor cardiovasculare. Manifestarea științifică a debutat cu o conferință de presă, în cadrul căreia a fost prezentată situația actuală a maladiilor cardiovasculare în Republica Moldova comparativ cu alte state europene și modul de prevenire a acestora. Academicianul Mihail Popovici, profesor universitar, președintele Societății de Cardiologie din Republica Moldova, a menționat că țara noastră dispune de toate metodele de diagnostic și tratament al maladiilor cardiovasculare, doar că nu sunt suficiente pentru a investiga la timp pacienții, nu pot fi acoperite financiar toate intervențiile chirurgicale, nu există posibilitatea necesară de a efectua toate angioplastiile, dar avem specialiști foarte buni care tind să acopere aceste carențe. În opinia profesorului, cea mai mare problemă cu care se confruntă societatea noastră este prevenirea maladiilor prin combaterea factorilor de risc precum obezitatea, alcoolul, fumatul, alimentația incorectă ș.a., iar un alt factor care influențează major statistica este factorul psihosocial determinat de schimbările rapide din societate.
Profesorul Panos Vardas, șeful Departamentului Cardiologie de la Spitalul Universitar din Creta, Grecia, fost președinte al Societății Europene de Cardiologie, a declarat că societatea pe care a condus-o timp de mai mulți ani are drept obiectiv reducerea inegalităților în asigurarea serviciilor de asistență medicală acordate cetățenilor din diferite țări europene, prelungirea vieții pacienților cardiaci de la 5 la 10 ani, precum și prevenirea și combaterea maladiilor cardiovasculare. Expertul european a menționat că până în prezent medicina cardiovasculară a înregistrat progrese uimitoare în ceea ce privește diversificarea metodelor de diagnostic și tratament (tomografia computerizată, RMN-ul, transplantul de valve aortice și de cele pulmonare, transplantul de inimă ș.a). În opinia lui, în următorii 20 de ani se așteaptă o reducere a numărului de maladii cardiovasculare, datorită inovației în cercetare, dezvoltării tehnologiilor de diagnostic și diversificării și optimizării metodelor de tratament, iar medicina cardiovasculară va deveni una dintre ramurile degenerative ale medicinei.
Profesorul Valeriu Revenco, șeful Disciplinei de cardiologie din cadrul Departamentului Medicină Internă al USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat că este îmbucurător faptul că, în ultimii ani, în Republica Moldova au fost implementate metode noi de diagnostic și tratament pentru pacienții cardiovasculari, precum coronaroangiografia (angiografia coronariană), metodă introdusă în unele centre specializate din municipiul Chișinău, unde pacientul care suferă de sindrom coronarian acut poate beneficia în regim de urgență de diagnostic și tratament, iar astfel poate fi evitat un infarct sau un accident care-l poate lăsa cu sechele pe viață. Potrivit profesorului, o altă metodă aplicată în ultimul timp în diagnostic este studiul electrofiziologic cu ablație, ceea ce reprezintă un progres masiv pentru cardiologia din țara noastră, având în vedere că reduce numărul de persoane care suferă de aritmii.
„Practica internațională a demonstrat importanța schimburilor de opinii dintre specialiști și savanți. Pe parcursul acestor cursuri, am avut posibilitatea să-mi verific propriile concepții comparativ cu cele ale profesioniștilor internaționali, iar multe informații care nu sunt incluse în ghiduri le-am aflat de la specialiștii din Grecia, Italia”, a remarcat Gemma Caradjov, Secția consultativă, IMSP Spitalul Raional din Leova.
Liliana Mâțu, rezident, Disciplina de cardiologie, a declarat că aceste cursuri reprezintă un test prin care viitorii specialiști în cardiologie își pot verifica și completa lacunele la nivel de cunoștințe, pentru a însuși cât mai bine profesia.
Astfel, pe parcursul a două zile, specialiștii în cardiologie, chirurgie cardiacă, medicină internă și de la alte specialități conexe au abordat subiecte precum: situația actuală a maladiilor cardiovasculare în Republica Moldova și prevenirea acestora, consolidarea bazei tehnico-materiale din diferite clinici de cardiologie din țară, menținerea specialiștilor cardiologi în țară și disponibilizarea acestora în teritoriu, ghidurile și protocoalele Societății Europene de Cardiologie, hipertensiunea arterială: una din maladiile cardiovasculare severe, insuficiența cardiacă ischemică, fiziopatologia și țintele terapeutice ale bolilor cardiovasculare ș.a. În acest context, s-au desfășurat și seminare privind nevoile speciale și îngrijirea bătrânilor, viitorul medicinei cardiovasculare, toate bazate pe cazuri clinice.
Cursurile s-au desfășurat pentru prima dată în țară și au fost organizate de Societatea Europeană de Cardiologie și Societatea Cardiologilor din Republica Moldova. Lecțiile au fost ținute de specialişti renumiți în cardiologie de la USMF „Nicolae Testemițanu”, de la Institutul de Cardiologie și de la alte instituții internaționale.
European Society of Cardiology Grand Courses reprezintă un proiect internațional cu participarea Societății Europene de Cardiologie şi a Societății Cardiologilor din Republica Moldova, implementat cu suportul Companiei Berlin-Chemie/Menarini. Aceste cursuri se desfășoară în diferite țări.
[nggallery id=635]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii